Veel gebruikte webtermen

Omdat we geen geheimen voor u willen hebben, heeft Websites voor KMO een lijstje van de meest voorkomende woorden in de webwereld opgeschreven. Op deze manier willen we u enkele veelgebruikte termen uitleggen.

Opensource software

dit betekent software waar men de broncode kan bekijken of aanpassingen kan inbrengen. Doordat de usergroup van opensoftware gigantisch groot is, worden de eventuele problemen (bugs) snel opgemerkt en kordaat opgelost. Daarom zegt men soms dat een opensource systeem innovatiever en efficienter is dan een closed source systeem. Opensource software is in principe gratis, maar de ondersteuning en hardware kunnen niet gratis zijn.

PHP

staat voor PHP: Hypertext Preprocessor. Dit is een scripttaal die toelaat om dynamische webpagina's te genereren. PHP ondersteunt ook om object geörienteerd te programmeren.

CMS

staat voor Content Management System. Dit is een systeem dat op een gebruiksvriendelijke manier toelaat om de beheerder van de site nieuwe pagina's, foto's, ... toe te voegen op de huidige site zonder één regel code te schrijven.

Drupal

is een opensource CMS systeem. Dit werd ontwikkeld door de belg Dries Buytaert in programmeertaal PHP. Het wordt onderhouden en ontwikkeld door een community van duizenden gebruikers en ontwikkelaars. Het grote voordeel is dat Drupal een zeer stevige basis heeft en het kan uitgebreid worden met heel wat nieuwe modules (functionaliteit). Drupal kan dus meegroeien met uw bedrijf.

CSS

staat voor Cascading Style Sheet. Een stylesheet biedt de mogelijkheid om inhoud en vormgeving van een document van elkaar te scheiden en op die manier een consistente vormgeving over meerdere documenten te bereiken. Via deze werkwijze blijft de huistijl behouden tussen de verschillende pagina's.

Webdesign

Een design van een website is het geheel van grafische ontwerpen dat de gebruiker waarneemt wanneer men naar een site surft. Dit wordt voornamelijk gemaakt door grafische ontwerpers in Adobe Photoshop of Illustrator. Doordat een grafische schil goed geïntegreerd moet worden met de technische kant, wordt er ook wat technische kennis verwacht van de ontwerpen. Een webdesign kan men niet vergelijken met drukwerk, doordat er interactie vereist is door de sitebezoeker.

SEO

staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie). Is een geheel van activiteiten om uw website beter te laten scoren in de resultatenlijst van de zoekmachines.

RSS

staat voor Really Simple Syndication. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij nieuwssites of blogs. Je kan je abonneren op de RSS, zodat je telkens op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste artikelen. RSS lezen kan enkel gelezen worden door RSS readers.

Domeinnaam

is een naam in de naamgevingssysteem op het internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Een domeinnaam is niet gratis zodus ieder jaar zal er een bijdrage gevraagd worden. In de meeste domeinnamen komt de bedrijfsnaam voor.

Hosting

Een bedrijf die hosting aanbiedt, zorgt er voor dat uw website bereikbaar is via het internet. Dit op een veilige en snelle manier. De hostingprovider biedt een bepaald hoeveelheid plaats (schijfruimte) aan voor een website en meestal is er ook een maximum aan bandbreedte beschikbaar. Hostingpakketten kunnen ook onderling verschillen op de aangeboden scripttalen. Sommige aanvaarden enkel ASP, anderen enkel PHP. Deze hostingbedrijven bieden hun diensten niet gratis aan, en zijn meestal maandelijks te betalen.

Huisstijl

Een huisstijl is een visuele presentatie van een bedrijf. Kleurgebruik, logo, lettertype, ... Een huisstijl komt op verschillende soorten documenten terug.Briefpapier, offertes, visitekaartjes, presentaties, ..

CRM

staat voor Customer Relationship Management. Dit is een werkwijze en technologie samen. De klant staat in deze werkwijze centraal. Alle interacties (telefoons, facturen, ...) met een klant zijn belangrijk en worden opgenomen in het CRM systeem.

Blog

Een blog of weblog is een website waar er regelmatig nieuwe updates terecht komen. De laatste nieuwe updates zijn het eerst zichtbaar op de website. Een blog kan je goed vergelijken met een persoonlijk dagboek waarin de buitenwereld kan meelezen. Er bestaan verschillende soorten blogs, gaande van fotoblog tot audioblogs... Dit is ook een afgeleide van een, sterk gereduceerd in functionaliteit, CMS systeem.