Drupal 8 wijzigingen en verbeteringen

Dries Buytaert, de projectleider van het open source Drupal project, deed begin oktober op DrupalCon Amsterdam de langverwachte aankondiging van de eerste beta-versie van Drupal 8. Het is nu wachten op de eerste volledig stabiele versie, die er binnen enkele maanden ziet aan te komen. 

Drupal 8 logoDrupal 8 is een heel ambitieus project, met zowel incrementele als radicale wijzigingen. Het hoofddoel van al deze wijzigingen, dixit Dries Buytaert, is ervoor zorgen dat Drupal relevant blijft in het snel wijzigende weblandschap. Dit zal uiteraard groeipijnen geven maar het zal dan tenminste een robuust systeem zijn dat klaar is voor de toekomst. 

Hieronder zetten we voor ons de meest opvallend wijzigingen en verbeteringen uiteen:

Modern PHP-framework

Drupal 8 zal gebruik maken van enkele Symfony 2 componenten. Symfony 2 is een populair PHP framework dat object georiënteerde (versus procedurale) programmeertechnieken gebruikt. Programmeren zal wat lastiger worden maar de schaalbaarheid en beheerbaarheid zal toenemen.

Symfony logo

Naast de back-end componenten van Symfony 2, zal ook de front-end van een Symfony 2 component gebuik maken, zodat php code in template bestanden, waar ze in feite niet thuis hoort, definitief tot het verleden zal behoren. Deze component, Twig, is heel krachtig en welgekomen.

Betere back-end

De back-end heeft een nieuw menu gekregen. Dit menu kan zowel bovenaan de pagina als links geplaatst worden, waar dat vroeger enkel bovenaan kon. In deze tijden met breedbeeldschermen is links ideaal.

De back-end is nu ook responsive, zodat je met je telefoon of tablet gemakkelijk de website kan beheren.

Drupal 8 nieuwe back-end

Betere caching

Caching zorgt ervoor dat de webinhoud snel aan de eindgebruiker getoond kan worden. 

Het caching mechanisme van Drupal 8 is serieus onder handen genomen. Vooral de matige caching van blokken is aangepakt. Zo zullen we minder beroep moeten doen op externe of contrib oplossingen om de performantie van websites op te trekken.

Views in core

De Views module, https://www.drupal.org/project/views, is met bijna 1 miljoen installaties de meest gebruikte Drupal 7 module. Deze module is onmisbaar. Met Views kan je bijvoorbeeld een pagina aanmaken met alle artikels van een bepaald type gefilterd op datum. Het is een grafisch werkmiddel om gemakkelijke tot heel complexe database queries uit te voeren.

De Views module zal in Drupal 8 tot de core behoren en maakt nu ook integraal deel uit van de back-end zelf. We zullen dus ook veel gemakkelijker de back-end kunnen aanpassen voor de eindgebruikers. 

Ingebakken meertaligheid

Meertaligheid was in Drupal 7 al extreem krachtig en veelzijdig. Niettemin was het in Drupal 7 achteraf ingebouwd. Dit gaf op complexe websites soms problemen.

In Drupal 8 zit meertaligheid direct ingebakken in de core. Het zal dus mogelijk zijn om een website volledig in een andere taal te zetten (waar vroeger Engels in feite niet uit te sluiten was) of om een back-end in het Engels te hebben en een front-end in het Nederlands. 

Betere markup

De markup van Drupal 7 heeft last van divitis of teveel html tags. Van divitis merk je als eindgebruiker niets maar het zorgt voor onnodige overhead en zoekrobots houden er niet zo van.

In Drupal 8 is de standaard markup een stuk netter, volledig conform de HTML5 standaarden. 

Drupal 8 nette HTML5 markup

Ingebouwde WYSIWYG editor met inline editing

Misschien wel het grootste gemis in Drupal 7 is het ontbreken van een standaard WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor om gemakkelijk de inline HTML te beheren. Je kon deze wel inbouwen maar de eerste jaren van Drupal 7 was er teveel keuze en het installeren was overmatig complex. 

Drupal 8 komt standaard met een heel nette implementatie van CKEditor, wat ook op Drupal 7 veruit de beste editor was.

Drupal 8 CKEditor

Drupal 8 gaat zelfs een stap verder: er zal een ‘quick edit’ knop voorzien worden waar je direct op de pagina de inhoud kan aanpassen. En de opmaak is ook nog netjes! 

Drupal 8 quick edit

Wij kijken alvast reikhalzend uit naar het eerste project dat we kunnen opleveren in Drupal 8.